składniki

Staramy się zamieszczać w naszym magazynie  przepisy ze składnikami ogólnie dostępnymi i przede wszystkim takimi, z jakich sami korzystamy na co dzień. Zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że nie wszystkie te produkty są dla każdego naszego Czytelnika oczywiste i łatwe do znalezienia. Z tego powodu postanowiliśmy je Wam przybliżyć.


Džiugas
Jelita
Melasa
Rokitnik
Sos Worcestershire
Śledzie „Bismarck”
Wędzona papryka


Džiugas

Twardy ser litewski, dojrzewający co najmniej 12 miesięcy. W smaku pikantny z lekko owocową nutą. Bardzo łatwo się kruszy, świetnie nadaje się do tarcia.

Regularnie w sprzedaży występuje w dużych marketach i delikatesach, okresowo także w dyskontach spożywczych.

Niczym nie ustępuje włoskim twardym serom, jak np. parmezan. Można je stosować zamiennie.

Przepisy z wykorzystaniem tego składnika (numer magazynu) :
- Mus jajeczny (nr 2)
- Wytrawny pudding chlebowy (nr 2)

Jelita

składniki & deski 003

Wyrób naturalny. W sprzedaży występują jelita wieprzowe oraz baranie, zwykle w formie zasolonej. Przed użyciem należy je namoczyć i dokładnie wypłukać. Jest to niezbędny składnik do przygotowania kiełbasy, używane są jako osłonki.

Kupić je można w supermarketach i delikatesach oraz u rzeźnika.

Jedynym zastępstwem są tzw. sztuczne jelita, foliowe osłonki do kiełbas, które w odróżnieniu od jelit naturalnych są niejadalne!

Przepisy z wykorzystaniem tego składnika (numer magazynu) :
- Biała kiełbasa (nr 2)

Melasa

Ciemny, słodki, bardzo gęsty syrop powstający jako efekt uboczny przy produkcji cukru z buraka lub trzciny cukrowej. Często używa się jej do pierników, żeby nadać im wyrazistszy smak.

Regularnie w sprzedaży występuje w dużych marketach i delikatesach, okresowo także w dyskontach spożywczych.

Można ją zastąpić miodem lub syropem klonowym, ale są one delikatniejsze w smaku.

Przepisy z wykorzystaniem tego składnika (numer magazynu) :
- Pierniczki z melasą (nr 1)
- Chleb żytni na zakwasie z melasą i siemieniem lnianym (nr 2)

Rokitnik

Krzew w Polsce występujący głównie na wydmach, ale często sadzony jako roślina ozdobna na skalniakach. Występuje również dziko rosnący w miastach. Jego owoce są małe, jaskrawopomarańczowe, z pestką, soczyste, kwaśne w smaku. Gęsto oblepiają gałązki, stąd inna nazwa – oblepicha. Na Syberii nazywany rosyjskim ananasem. Owoce utrzymują się na roślinie od jesieni, przez całą zimę, aż do wiosny. Są niezwykle bogate w witaminę C, a brak enzymu askorbinazy sprawia, że traci tej witaminy bardzo niewiele podczas obróbki cieplnej.

Można go spotkać w parkach i ogródkach, do kupienia na niektórych bazarach i w dobrych warzywniakach.

Bardzo ciężko znaleźć dla niego zamiennik. Ostatecznie można spróbować zamiast rokitnika wykorzystać drobne, kwaśne owoce.

Przepisy z wykorzystaniem tego składnika (numer magazynu) :
- Śledzie z rokitnikiem (nr 1)

Sos Worcestershire

 

Brytyjski, intensywny w smaku, słono-kwaśno-rybny sos leżakujący w beczkach 18 miesięcy. W skład sosu wchodzą m.in. anchois, melasa, ocet słodowy i spirytusowy, sól oraz tamaryndowiec. Świetnie sprawdza się jako przyprawa do mięsa, szczególnie wołowiny.

Dostępny we wszystkich marketach i dobrych delikatesach oraz sklepach z z produktami kuchni narodowych.

Ciężko zastąpić czymś tę specyficzną mieszankę składników.

Przepisy z wykorzystaniem tego składnika (numer magazynu) : 
- Jajka po szkocku (nr 2)
- Fasolka w pomidorach (nr 2)

Śledzie „Bismarck”


Rodzaj płatów śledziowych ze skórą, w zalewie octowej z gorczycą i cebulą. Nazwane tak na cześć pierwszego kanclerza Niemiec – Otto von Bismarcka.

Do kupienia w każdym markecie i większości sklepów spożywczych, w lodówkach obok innych ryb, zwykle w dużych słoikach.

Można je zastąpić rolmopsami, które należy rozwinąć i wyjąć z nich cebulę, ogórka i paprykę.

Przepisy z wykorzystaniem tego składnika (numer magazynu) : 
- Śledzie z żurawiną (nr 1)

Wędzona papryka

Bardzo charakterystyczna przyprawa. Otrzymuje się ją z najlepszej jakości papryki, którą suszy się poprzez wędzenie dymem z drewna dębowego. Występuje w wersji słodkiej i pikantnej. Ta druga jest bardzo ważnym składnikiem tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy chorizo.

Dostępna w dobrych delikatesach oraz sklepach z produktami kuchni narodowych.

Niestety nie da się jej zastąpić żadną inną przyprawą. Trzeba by dodać zwykłą mieloną paprykę i oddzielnie dym wędzarniczy, ale nie gwarantujemy, że efekt końcowy będzie podobny.

Przepisy z wykorzystaniem tego składnika (numer magazynu) : 
- Pasztet z soczewicy i pieczarek (nr 1) 
- Jajka faszerowane anchois z wędzoną papryką (nr 2)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *