Wyspy pachnące tymiankiem

Kulinarna tradycja wysp greckich kształtowała się pod wpływem wielu innych kultur i nacji, które zmieniały się przez wieki. Nigdy jednak nie udało się najeźdźcom jej zdominować.

Wyspiarska kuchnia jest prosta i opiera się raczej na lokalnych składnikach niż na skomplikowanych technikach. Podstawą są tu sezonowe warzywa, oliwki i oliwa, zboża, fasola i rośliny strączkowe, sery, ryby i mięso. Równie ważne są też cytryny, które przywieźli Arabowie i pomidory, które przywędrowały z Włoch. Dopełnieniem są zioła, przede wszystkim tymianek i oregano, rosnące dziko niemalże na każdej wyspie. To z ich kwiatów powstaje niezwykle aromatyczny miód. O tym co warto spróbować spędzając wakacje na wyspach przeczytacie w trzecim numerze Magazynu Gryz na 27 stronie (ISSUU).

Kliknij, aby pobrać trzeci numer Magazynu GRYZ (PDF).

MagazynGryz-Grecja

Podobał Ci się wpis? to podziel się na społecznościach:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *