Składniki:
Ciasto:
- 100 g mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170 g masła
Nadzienie:
- 250 g brązowego cukru
- 65 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2,5 łyżki cynamonu
Polewa:
- 250 g cukru
- 55 g masła
- 125 g serka kremowego, np. Ulubionego
- 10 kropli aromatu waniliowego
- 1/8 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ciasto:
- Wlej mleko do naczynia Monsieur Cuisine Smart, dodaj drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść masło w garnku.
- Wymieszaj przez 3 minuty w temp. 37/obr.3. Zdejmij pokrywę, przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut.
- Dodaj mąkę, sól i jajka. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut.
- Dodaj roztopione, zimne masło i ponownie wyrabiaj przez 3 minuty. Ciasto będzie lekko klejące. Posyp miskę mąką, aby zapobiec przywieraniu ciasta do miski.
- Pozostaw ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Po godzinie, uderz w ciasto pięścią i krótko wyrabiaj. Posyp stolnicę mąką i wałkuj ciasto na prostokąt.
Nadzienie:
- Wymieszaj składniki na nadzienie przez 10 sekund na obrotach 4.
- Rozłóż nadzienie na rozwałkowanym cieście, równomiernie rozsmaruj.
- Zwijaj w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroj na plastry ok. 2 cm. Posmaruj jajkiem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (ja piekę na termoobiegu).
- Piecz ok. 15 minut, aż będą rumiane.
Polewa:
- Zmiel cukier przez 20 sekund na obrotach 9.
- Dodaj masło, serek, aromat i sól. Podgrzewaj przez 2 minuty w temp. 37 stopni na obrotach 2.
- Gorące jeszcze drożdżówki polej ciepłą polewą.
Uwagi:
- Przepis jest tworzony dla Monsieur Cuisine Smart (Lidlomix). Dostosuj ustawienia i czasy miksowania do odpowiednich parametrów tego urządzenia.

Gotowaniem zainteresowałam się po urodzeniu dzieci i teraz gotuję i wymyślam coraz to nowe przepisy praktycznie codziennie:)