Czyż nie jest to magiczny czas? Grudzień wita nas chłodnym powiewem zimy, przygotowując nasze serca na niezwykłe święta. Mimo że jeszcze nie czuję tego świątecznego ducha, choinka i migoczące światełka przypominają mi, że czas radości i pyszności już tuż za rogiem. A co może lepiej wprowadzić nas w atmosferę świątecznego smaku niż kolejna kulinaryczna propozycja prosto z książki Siostry Anastazji – „Królewiec”?
BISZKOPT: Nuta Delikatności w Każdym Kęsie
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: Rozbijamy 6 jajek, ubijamy białka na sztywno, a następnie dodajemy cukier i żółtka. Delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 175 stopni.
CIASTO MIODOWE: Melodia Smaków na Podniebieniu
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g zimnego masła (lub margaryny)
- 1 jajko
Przygotowanie: Na stolnicy mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną, dodajemy masło i siekamy nożem. Cukier mieszamy z jajkiem i dodajemy do mąki. Następnie wprowadzamy do mieszanki miód i szybko zagniatamy ciasto. Podzielone na dwie części, pieczemy dwa placki w foremkach o tej samej wielkości co biszkopt (20-30 minut w 180 stopniach). Placki wyjmujemy jeszcze ciepłe.
MASA: Delikatny Dotyk Wanilii na Finiszu
Składniki:
- 0,5 litra mleka
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 250 g masła
Przygotowanie: Z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego gotujemy budyń. Gorącemu budyniowi dodajemy masło i dokładnie mieszamy masę. Gotową, ciepłą masą przekładamy placki.
PRZEŁOŻENIE PLACKA: Harmonia Smaku w Każdym Warstwowym Ułamku
Placek miodowy – masa – biszkopt – masa – placek miodowy – polewa. Gotowe do krojenia, podziwiania i delektowania się każdym kęsem! Gorąco zachęcam do wypróbowania tego niezwykłego przepisu – smacznego i pełnego świątecznej magii!
Gotowaniem zainteresowałam się po urodzeniu dzieci i teraz gotuję i wymyślam coraz to nowe przepisy praktycznie codziennie:)