Przepis na ciasto, placek Królewiec od Siostry Anastazji

Czyż nie jest to magiczny czas? Grudzień wita nas chłodnym powiewem zimy, przygotowując nasze serca na niezwykłe święta. Mimo że jeszcze nie czuję tego świątecznego ducha, choinka i migoczące światełka przypominają mi, że czas radości i pyszności już tuż za rogiem. A co może lepiej wprowadzić nas w atmosferę świątecznego smaku niż kolejna kulinaryczna propozycja prosto z książki Siostry Anastazji – „Królewiec”?

BISZKOPT: Nuta Delikatności w Każdym Kęsie

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: Rozbijamy 6 jajek, ubijamy białka na sztywno, a następnie dodajemy cukier i żółtka. Delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 175 stopni.

CIASTO MIODOWE: Melodia Smaków na Podniebieniu

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 1 jajko

Przygotowanie: Na stolnicy mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną, dodajemy masło i siekamy nożem. Cukier mieszamy z jajkiem i dodajemy do mąki. Następnie wprowadzamy do mieszanki miód i szybko zagniatamy ciasto. Podzielone na dwie części, pieczemy dwa placki w foremkach o tej samej wielkości co biszkopt (20-30 minut w 180 stopniach). Placki wyjmujemy jeszcze ciepłe.

MASA: Delikatny Dotyk Wanilii na Finiszu

Składniki:

  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g masła

Przygotowanie: Z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego gotujemy budyń. Gorącemu budyniowi dodajemy masło i dokładnie mieszamy masę. Gotową, ciepłą masą przekładamy placki.

PRZEŁOŻENIE PLACKA: Harmonia Smaku w Każdym Warstwowym Ułamku

Placek miodowy – masa – biszkopt – masa – placek miodowy – polewa. Gotowe do krojenia, podziwiania i delektowania się każdym kęsem! Gorąco zachęcam do wypróbowania tego niezwykłego przepisu – smacznego i pełnego świątecznej magii!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Prosty Przepis na Ciasto Marchewkowe Bezglutenowe z Bananem
ciasto marchewkowe bezglutenowe z bananem

Prosty Przepis na Ciasto Marchewkowe Bezglutenowe z Bananem

Ciasto marchewkowe bezglutenowe z bananem to pyszna i zdrowa opcja deseru dla

Następny
Jak suszyć orzechy włoskie w piekarniku – Mój sprawdzony sposób.
jak suszyć orzechy włoskie w piekarniku

Jak suszyć orzechy włoskie w piekarniku – Mój sprawdzony sposób.

Orzechy włoskie są pysznym i zdrowym źródłem białka i kwasów omega-3

Możesz także polubić